Bokanmeldelse: Soccernomics

Med boken Soccernomics har forfatterne Simon Kuper og Stefan Szymanski tatt et dypdykk bak fotballens glamorøse fasade og analysert hva som skjer i kulissene.

Få idretter har vært viet så mye oppmerksomhet som fotball. Både som samtaletema og som nyhetsoverskrifter dukker fotballtemaet stadig opp – til både glede og forargelse. Personer som er interesser i sporten mener de skråsikkert kan uttale seg om hvem som kommer til å vinne ligaen, hvilke spillere som vil gjøre det bra og hvem som vil vinne mesterskap.

Er det plass til sosiologi oppi alt dette? Som boktittelen spiller på har begge forfatterne bakgrunn fra sport- og økonomisk journalistikk, men en rekke sosiologer og samfunnsforskere blir sitert i boken. Ved hjelp av matematiske analyser belyser de en rekke fotball-spørsmål. Hvor tilfeldig er egentlig en straffekonkurranse? (lurt å se Champions League finalen mellom Chealse og Manchester United, for virkelig å få med seg dette (youtubelink)), hva er sammenhengen mellom penger brukt på nye spillere og ligaplassering? Hvorfor er det så mange managere hvite, middelaldrene menn som sannsynligvis har spill fotball på et høyt nivå selv?

soccernomics_GQ_17Apr12_pr_b_592x888_1

Boken hopper lekent mellom mikro og makroperspektiv. Vi ser både hvordan utviklingen er for spillerne, byer og land. Når man ser på hvem som har vunnet Champions League trekker Kuper og Szymanski frem at det i løp av de 42 første årene turneringen har blitt avholdt, har aldri et lag fra en hovedstad, med unntak av Real Madrid og Chelsea vunnet.  At det tradisjonelt er lag med bakgrunn fra industribyer som gjør det bra i fotball, sier mye om hvordan idretten har utviklet seg til å bli en viktig kilde til samhold og identitet i en hverdag preget av lange dager på fabrikken. Fotball og selvmord er også et tema som blir behandlet. Emiliè Durkheim hadde av en uforståelig grunn ikke hadde med fotball i sine analyser. Kuper og Szymanski derimot sammenligner selvmordstall og knytter dette tidspunkt hvor det har vært store internasjonale fotballmesterskap. Tallene viser at i 10 av 12 europeiske land går selvmordsraten ned under store fotballmesterskap. I Norge, som blir kalt verdens mest fotballgale land, var det gjennomsnittlig 55 selvmord i juni, mellom 1988 og 1995, men bare 36 i 1994 da Norge var med i VM i USA.

Hvis man liker den populærvitenskapelige boken Freakonomics og i tillegg liker fotball, så er dette en bok man bør lese. Den er spekket av fotballtrivia og stiller samtidig en rekke spennende samfunnsspørsmål, blant annet et spørsmål som gjelder en rekke idrettsgrener. Hvorfor så mange mørkhudete spillere, men ingen mørkhudete trenere? Hvorfor vinner Spania? Hvorfor feiler ofte store overganger? Boken er både lettlest og underholdene. Selv om ikke forhåndskunnskaper om fotball er nødvendig, er det nok en stor fordel.