Oslofolk på bygda

Oslofolks hytte ligger flott til i naturskjønne omgivelser, og har ofte designkjøkken, jacuzzi og vinskap. Foto: Skistar Trysil / Flickr

Hytta ligger flott til i naturskjønne omgivelser, og har ofte designkjøkken, jacuzzi og vinskap. Foto: Skistar Trysil / Flickr

Bønder i byen er et velkjent fenomen. Fenomenets rake motsetning er mulig å oppdage i en viss avstand fra tettbebygde områder. Byfolk på bygda blir også latterliggjort – av bygdefolket.

For å komme seg vekk fra hverdagens kjas og mas trekker Oslofolk ofte mot mer grisgrendte strøk. Når bygdefolket vil ta pulsen på storbylivet setter de kursen mot Karl Johan og Aker Brygge. I begge tilfeller er det noe som blir feil. Selv et utrent øye kan se når bøndene inntar byen – man skjønner at de ikke ferdes i byen til daglig. Slik er det også når folk fra byen beveger seg i retning bygda. Selv om folk fra Oslo synes å tro at livet utenfor Ring 3 har stått stille de siste hundre årene, er det faktisk ikke tilfelle. Men når Oslofolket inntar bygda virker det som om de tror det er slik. Bygdefolkets sosiale koder og de sosiale kodene som Oslofolket antar regjerer på bygda er som oftest ikke i samsvar. Av slikt oppstår en rekke pussige episoder.

Byfolk generelt, og Oslofolk spesielt, er enkle å oppdage på bygda. I hvert fall for bygdefolket. Nå kan det selvsagt innvendes at alle kjenner alle på bygda, og at det på den måten er en smal sak å skille «ein klysete jask ifrå bin» fra bygdefolk. Men byfolk klarer egenhendig å gjøre seg svært så bemerket i bygdebilde. Noe som gjør hverdagen til bygdefolket hakket mer innholdsrik.

For å komme seg til bygda er bil det enkleste framkomstmidlet. Og nettopp kjøremåten er den første måten man får øye på Oslofolk på, for «de dærre binsfølka kjører så helvetes dårlig». Byfolk kjører midt i veien, samtidig som dem ligger så tett oppi bilen foran som mulig. Nærhet er fint det, men det passer seg ikke i alle situasjoner. Det er også en grunn til at de lokale ikke kjører i kaksete biler med lavt understell – man befinner seg tross alt i distrikts-Norge, stedet Nasjonal transportplan ikke vet at eksisterer.

Den viktigste grunnen til at Oslofolk drar i retning bygda, er hytta på fjellet. På vei dit må byfolket innom Spar, eller ”handelsslaget” som det heter på lokalspråket. Bygdefolket beregner minst en halvtime på butikken, for man må jo snakke med alle de andre som også er der. Oslofolk er de som strener inn, griper tak i ei handlevogn med grinete ”mine, dine og våre”-unger på slep, for så å sette kursen mot ferskvaredisken. På bygda sier butikkpersonalet hei til alle, og de slår ofte av en prat. Dette skjønner Oslofolket lite av, så de himler oppgitt med øya og trøkker handlevogna demonstrativt videre. Innen byfolket kommer til kassa, er handlevogna full, de voksne har makspuls og ungene er, om mulig, enda mer grinete.

(artikkelen fortsetter under bildet)

På hytta sier byfolket at de "får tilbake hvilepulsen". Foto: Perspektivet Museum

På hytta sier byfolket at de «får tilbake hvilepulsen». Foto: Perspektivet Museum

Hytta ligger flott til i naturskjønne omgivelser, og den er innredet med kun det aller mest nødvendige: designkjøkken, jacuzzi og vinskap. På hytta sier byfolket at de «får tilbake hvilepulsen og slapper av med hele kroppen». Når dem vil ha opp igjen pulsen, går de i områdene rundt hytta. Å, herregud, som Oslofolk går! De går så langt, så langt. Og de kjenner hver eneste fjelltopp, multemyr og reinsflokk. For du vet, Oslofolk har ofte høyere utdanning innen fagfelt som arroganse og snikskryting, så uansett kan de mer enn bygdefolket om hva som helst. Og de benytter enhver anledning til å overøse lokalbefolkningen med sin selverklærte kunnskapsoverlegenhet. En enkel måte for bygdefolk å slippe «denna forbanna gnålinga til binsfølka» på, er å gå utenfor de oppmerkede DNT-stiene på fjellet. Vanskeligere er det ikke.

Men selv om man kan unngå byfolk i levende live, kan man se hvor dem har vært. På fjelltoppene i bygda setter de lokale idrettslagene ut bøker, hvor folk kan skrive navnet sitt. Bygdefolk skriver kun navnet sitt. Oslofolket elsker dette snikskryting-konseptet, så de skriver navnet sitt og adressa si, samt minst ei halv side om turen, været, hytta, utsikta, bikkja og ungene. I tillegg illustrerer Oslofolk ofte været ved å tegne litt i margen. Kreative sjeler.

Når Oslofolk beveger seg utenfor hytta, ser man at de prøver iherdig å fremstå som ”bygdefolk flest” i klesstilen. Greit nok at bygdefolk ikke er de mest forfengelige sjelene her på jord, men det er da måte på. Oslofolk drar på de lokale museene i fjellsko dekorert med røsslyng og søle, fjellbuksa bretta opp til rett under knærne, en svett ullgenser og med håret til alle kanter. Lekkert. I påska tør et fåtall av Oslofolket å innta den lokale fjellstua på kveldstid, da ikledd nikkers, strømper og Marius-genser. For det er nemlig slik bygdefolk går kledd. Alltid. Når Oslofolk snakker med bygdefolk spisser de ørene og hører nøye etter, for «dialekten er så eksotisk og autentisk, og det er så gøy at folk faktisk snakker slik». Ja, tenke seg til, er det ikke fantastisk? Men Oslo er jo strengt tatt en eneste stor smeltedigel med folk fra hist og her, så i bunn og grunn er vel de fleste av oss barn av bygda. Så du, ditt Oslo-menneske, vær så snill og finn din indre bonde – da ser du ikke så fortumla ut utenfor Ring 3.

Oslofolk kjenner gjerne hver eneste fjelltopp, multumur og reinsflokk. Foto: Andjam79 / Flickr

Oslofolk kjenner gjerne hver eneste fjelltopp, multumur og reinsflokk. Foto: Andjam79 / Flickr

Tags: × ×
  • Harry James

    Hallo
    Hva er din situasjon? Trenger 100% finansiering? Er du lei av å søke og boliglån, har du blitt konsekvent avvist av banker og andre finansinstitusjoner, Vi gir ut lån til bedrifter, bedrifter, næringer, personlige, etc. Enhver interessert, uavhengig av deres land, bør for mer info, kontakt: leostevens420@hotmail.com

  • Sr Jhonny Alavrez

    Komplement til sesongene!

    Mine gode venner der ute, har du behov for et lån for å starte en bedrift eller å betale av regningene dine? har du vært på utkikk etter en måte å få et lån til prosjektet ditt eller å kjøpe et hjem og bygge et godt liv? har du tenkt på å gi opp prosjektet på grunn av lave økonomiske inntekter, og du tenker nå på å gi opp det? Jeg har vært i en forferdelig situasjon i mitt liv også, Mitt navn er Carlors Ruben Dario fra Ecuador, men jeg bor i Spania, jeg har vært i en mer kritisk situasjon i mitt liv og jeg begikk nesten selvmord fordi jeg trodde at det ikke var noe håp for meg før en god venn min rettet meg til en utlåner kalt fru Annabel Scott, som ga meg et lånebeløp på 61.419,00 € som forandret situasjonen i dag, og nå lever jeg et godt liv, min virksomhet går bra og mine regninger er betalt og den viktigste delen av det er at de gir lånet på 2% til alle som har behov for lån til både enkeltpersoner og selskaper. Du kan også få din økonomiske situasjon løst i dag ved å kontakte dem på: (anabelscott190@gmail.com) for enkelt og pålitelig lån, fordi din støtte er deres bekymring.