Oslofolk på bygda

Oslofolks hytte ligger flott til i naturskjønne omgivelser, og har ofte designkjøkken, jacuzzi og vinskap. Foto: Skistar Trysil / Flickr

Hytta ligger flott til i naturskjønne omgivelser, og har ofte designkjøkken, jacuzzi og vinskap. Foto: Skistar Trysil / Flickr

Bønder i byen er et velkjent fenomen. Fenomenets rake motsetning er mulig å oppdage i en viss avstand fra tettbebygde områder. Byfolk på bygda blir også latterliggjort – av bygdefolket.

For å komme seg vekk fra hverdagens kjas og mas trekker Oslofolk ofte mot mer grisgrendte strøk. Når bygdefolket vil ta pulsen på storbylivet setter de kursen mot Karl Johan og Aker Brygge. I begge tilfeller er det noe som blir feil. Selv et utrent øye kan se når bøndene inntar byen – man skjønner at de ikke ferdes i byen til daglig. Slik er det også når folk fra byen beveger seg i retning bygda. Selv om folk fra Oslo synes å tro at livet utenfor Ring 3 har stått stille de siste hundre årene, er det faktisk ikke tilfelle. Men når Oslofolket inntar bygda virker det som om de tror det er slik. Bygdefolkets sosiale koder og de sosiale kodene som Oslofolket antar regjerer på bygda er som oftest ikke i samsvar. Av slikt oppstår en rekke pussige episoder.

Byfolk generelt, og Oslofolk spesielt, er enkle å oppdage på bygda. I hvert fall for bygdefolket. Nå kan det selvsagt innvendes at alle kjenner alle på bygda, og at det på den måten er en smal sak å skille «ein klysete jask ifrå bin» fra bygdefolk. Men byfolk klarer egenhendig å gjøre seg svært så bemerket i bygdebilde. Noe som gjør hverdagen til bygdefolket hakket mer innholdsrik.

For å komme seg til bygda er bil det enkleste framkomstmidlet. Og nettopp kjøremåten er den første måten man får øye på Oslofolk på, for «de dærre binsfølka kjører så helvetes dårlig». Byfolk kjører midt i veien, samtidig som dem ligger så tett oppi bilen foran som mulig. Nærhet er fint det, men det passer seg ikke i alle situasjoner. Det er også en grunn til at de lokale ikke kjører i kaksete biler med lavt understell – man befinner seg tross alt i distrikts-Norge, stedet Nasjonal transportplan ikke vet at eksisterer.

Den viktigste grunnen til at Oslofolk drar i retning bygda, er hytta på fjellet. På vei dit må byfolket innom Spar, eller ”handelsslaget” som det heter på lokalspråket. Bygdefolket beregner minst en halvtime på butikken, for man må jo snakke med alle de andre som også er der. Oslofolk er de som strener inn, griper tak i ei handlevogn med grinete ”mine, dine og våre”-unger på slep, for så å sette kursen mot ferskvaredisken. På bygda sier butikkpersonalet hei til alle, og de slår ofte av en prat. Dette skjønner Oslofolket lite av, så de himler oppgitt med øya og trøkker handlevogna demonstrativt videre. Innen byfolket kommer til kassa, er handlevogna full, de voksne har makspuls og ungene er, om mulig, enda mer grinete.

(artikkelen fortsetter under bildet)

På hytta sier byfolket at de "får tilbake hvilepulsen". Foto: Perspektivet Museum

På hytta sier byfolket at de «får tilbake hvilepulsen». Foto: Perspektivet Museum

Hytta ligger flott til i naturskjønne omgivelser, og den er innredet med kun det aller mest nødvendige: designkjøkken, jacuzzi og vinskap. På hytta sier byfolket at de «får tilbake hvilepulsen og slapper av med hele kroppen». Når dem vil ha opp igjen pulsen, går de i områdene rundt hytta. Å, herregud, som Oslofolk går! De går så langt, så langt. Og de kjenner hver eneste fjelltopp, multemyr og reinsflokk. For du vet, Oslofolk har ofte høyere utdanning innen fagfelt som arroganse og snikskryting, så uansett kan de mer enn bygdefolket om hva som helst. Og de benytter enhver anledning til å overøse lokalbefolkningen med sin selverklærte kunnskapsoverlegenhet. En enkel måte for bygdefolk å slippe «denna forbanna gnålinga til binsfølka» på, er å gå utenfor de oppmerkede DNT-stiene på fjellet. Vanskeligere er det ikke.

Men selv om man kan unngå byfolk i levende live, kan man se hvor dem har vært. På fjelltoppene i bygda setter de lokale idrettslagene ut bøker, hvor folk kan skrive navnet sitt. Bygdefolk skriver kun navnet sitt. Oslofolket elsker dette snikskryting-konseptet, så de skriver navnet sitt og adressa si, samt minst ei halv side om turen, været, hytta, utsikta, bikkja og ungene. I tillegg illustrerer Oslofolk ofte været ved å tegne litt i margen. Kreative sjeler.

Når Oslofolk beveger seg utenfor hytta, ser man at de prøver iherdig å fremstå som ”bygdefolk flest” i klesstilen. Greit nok at bygdefolk ikke er de mest forfengelige sjelene her på jord, men det er da måte på. Oslofolk drar på de lokale museene i fjellsko dekorert med røsslyng og søle, fjellbuksa bretta opp til rett under knærne, en svett ullgenser og med håret til alle kanter. Lekkert. I påska tør et fåtall av Oslofolket å innta den lokale fjellstua på kveldstid, da ikledd nikkers, strømper og Marius-genser. For det er nemlig slik bygdefolk går kledd. Alltid. Når Oslofolk snakker med bygdefolk spisser de ørene og hører nøye etter, for «dialekten er så eksotisk og autentisk, og det er så gøy at folk faktisk snakker slik». Ja, tenke seg til, er det ikke fantastisk? Men Oslo er jo strengt tatt en eneste stor smeltedigel med folk fra hist og her, så i bunn og grunn er vel de fleste av oss barn av bygda. Så du, ditt Oslo-menneske, vær så snill og finn din indre bonde – da ser du ikke så fortumla ut utenfor Ring 3.

Oslofolk kjenner gjerne hver eneste fjelltopp, multumur og reinsflokk. Foto: Andjam79 / Flickr

Oslofolk kjenner gjerne hver eneste fjelltopp, multumur og reinsflokk. Foto: Andjam79 / Flickr

Tags: × ×
 • Harry James

  Hallo
  Hva er din situasjon? Trenger 100% finansiering? Er du lei av å søke og boliglån, har du blitt konsekvent avvist av banker og andre finansinstitusjoner, Vi gir ut lån til bedrifter, bedrifter, næringer, personlige, etc. Enhver interessert, uavhengig av deres land, bør for mer info, kontakt: leostevens420@hotmail.com

 • Sr Jhonny Alavrez

  Komplement til sesongene!

  Mine gode venner der ute, har du behov for et lån for å starte en bedrift eller å betale av regningene dine? har du vært på utkikk etter en måte å få et lån til prosjektet ditt eller å kjøpe et hjem og bygge et godt liv? har du tenkt på å gi opp prosjektet på grunn av lave økonomiske inntekter, og du tenker nå på å gi opp det? Jeg har vært i en forferdelig situasjon i mitt liv også, Mitt navn er Carlors Ruben Dario fra Ecuador, men jeg bor i Spania, jeg har vært i en mer kritisk situasjon i mitt liv og jeg begikk nesten selvmord fordi jeg trodde at det ikke var noe håp for meg før en god venn min rettet meg til en utlåner kalt fru Annabel Scott, som ga meg et lånebeløp på 61.419,00 € som forandret situasjonen i dag, og nå lever jeg et godt liv, min virksomhet går bra og mine regninger er betalt og den viktigste delen av det er at de gir lånet på 2% til alle som har behov for lån til både enkeltpersoner og selskaper. Du kan også få din økonomiske situasjon løst i dag ved å kontakte dem på: (anabelscott190@gmail.com) for enkelt og pålitelig lån, fordi din støtte er deres bekymring.

 • Louise Auden

  Komplimang av dagen till dig där ute, jag är Louise Auden, en ensamstående mamma från Minnesota i USA. Jag är mycket glad och tacksam mot SUSAN JAMES LOAN FIRML COMPANY med kontaktnummer: +1(386)259-8202 för att ge mig ett lån den 18 januari 2018 för att lösa min sjukhusräkning och betala mina skatter. De räddade mig från att förlora mitt hem. Det här meddelandet kan vara till hjälp för dig där ute med behov av ett genuint lån i andra för att du inte ska falla i fela händer. Contact via E_mail: susanjamesloanfirml07@gmail.com or susanjamesloanfirml07@outlook.com or via Website: https://susanjamesloanfirm.wixsite.com/loan-officer

 • Mrs Lola Daniel

  Har du behov for lån av noe slag?
  Er du i noe økonomisk rot, eller trenger du penger til å starte opp din egen bedrift?
  Her er en mulighet til å få små og store lån for å forbedre og starte opp virksomheten din uansett. Vi gir ut lån til publikum til en svært redusert rente på 3%. Vi er dynamiske, pålitelige, effektive og tillit verdige. Kontakt oss nå for kort og langsiktig lån. Kontakt oss nå, for mer informasjon og søknad.

  Vi tilbyr personlige lån, gjeldskonsolidering lån, venturekapital, virksomheten lån, utdanning lån, boliglån eller «lån av noen grunn!». Men vår metode gir deg muligheten til å angi hvor mye lån du trenger og også varigheten du har råd til

  EMAIL: eaglehomemortgage001@gmail.com
  VI TILBYGER DIN LÅN FOR DIN KORRESPONDENS OG SVAR I OVERENSSTEMMELSE.

  hilsen,
  Fru Lola Daniel

  EMAIL: eaglehomemortgage001@gmail.com

 • frank

  Har du økonomiske problemer? Ønsker du å starte din egen bedrift? Dette kredittforetaket ble etablert for menneskerettighetsorganisasjoner over hele verden med det ene formål å hjelpe de fattige og mennesker med økonomiske vanskeligheter i livet. Hvis du ønsker å søke om lån, vennligst returner med detaljer under e-post: mrscarollinalarryfastcash@gmail.com

  Navn:
  Lån påkrevd:
  Lånets varighet:
  Mobilnummer:

  Takk og Gud velsigne

  E-post: mrscarollinalarryfastcash@gmail.com

 • Mrs Lola Daniel

  Har du brug for lån af nogen art?
  Er du i nogen økonomisk rod eller har du brug for midler til at starte din egen virksomhed?
  Her er en mulighed for at få dine små og store lån til at forbedre og starte din forretning af anykind.we giver udlån til offentligheden med en meget reduceret 3% rente. Vi er dynamiske, pålidelige, effektive og tillid værdige. Kontakt os nu for dine korte og lange lån. Kontakt os nu, for mere information og anvendelse.

  Vi tilbyder personlige lån, gældskonsolidering lån, venturekapital, business lån, uddannelseslån, boliglån eller «lån af en eller anden grund!». Men vores metode giver dig chancen for at angive mængden af lån, der er behov for, og også den varighed, du har råd til

  EMAIL: eaglehomemortgage001@gmail.com
  Vi giver dit lån til din korrespondance og reaktion i overensstemmelse med.

  Hilsen,
  Fru Lola Daniel

  EMAIL: eaglehomemortgage001@gmail.com

 • Knn Lee

  Å få et legitimt lån har alltid vært et stort problem For kunder som har økonomisk problem og trenger løsning på det. Spørsmålet om kreditt og sikkerhet er
  noe som klienter er alltid bekymret for når de søker et lån fra en legitim utlåner. Men .. Vi har gjort den forskjellen i utlånsbransjen. Vi kan
  ordne
  et lån i størrelsesorden $ 5,000.00 USD til $ 500,000,000.00 USD så
  lavt som 3% interesse Vennligst svar umiddelbart på denne
  e-postadressen:
  billjohnson.loanfirm011@gmail.com

 • washington finance

  God dag jeg er Mr Christ, og jeg vil informere deg om hvordan jeg fikk lånet mitt,
  jeg fikk mitt lån fra Washington finans i med kort tid på 48 timer,
  med bare 3% rente, vil jeg ha deg der ute og søke etter lån for å også kontakte washington finance og få lånet ditt uten forsinkelse av hva som helst, kontakt firmaet direkte e-post via (washingtonfinance511@gmail.com)

 • washington finance

  God dag jeg er Mr Christ, og jeg vil informere deg om hvordan jeg fikk lånet mitt,
  jeg fikk mitt lån fra Washington finans i med kort tid på 48 timer,
  med bare 3% rente, vil jeg ha deg der ute og søke etter lån for å også kontakte washington finance og få lånet ditt uten forsinkelse av hva som helst, kontakt firmaet direkte e-post via (washingtonfinance511@gmail.com)

 • washington finance

  God dag jeg er Mr Christ, og jeg vil informere deg om hvordan jeg fikk lånet mitt,
  jeg fikk mitt lån fra Washington finans i med kort tid på 48 timer,
  med bare 3% rente, vil jeg ha deg der ute og søke etter lån for å også kontakte washington finance og få lånet ditt uten forsinkelse av hva som helst, kontakt firmaet direkte e-post via (washingtonfinance511@gmail.com)

 • washington finance

  God dag jeg er Mr Christ, og jeg vil informere deg om hvordan jeg fikk lånet mitt,
  jeg fikk mitt lån fra Washington finans i med kort tid på 48 timer,
  med bare 3% rente, vil jeg ha deg der ute og søke etter lån for å også kontakte washington finance og få lånet ditt uten forsinkelse av hva som helst, kontakt firmaet direkte e-post via (washingtonfinance511@gmail.com)

 • harry jim

  Hilsener,
  Har du et seriøst behov for et presserende lån, å betale regninger, kjøpe en eiendom, for virksomheten e.t.c? Fra et pålitelig og pålitelig lån selskap? Dette er din mulighet. Vi tilbyr lån med interesse av 2%. Vennligst send oss en e-post for lån: (harryjim598@gmail.com) …

 • Dr Peter

  Mitt navn er Cecila. Jeg vil bruke dette mediet til å advare
  Alle lån søkeres å være veldig forsiktig fordi de eksisterer
  Svindel overalt For noen måneder siden var jeg økonomisk opptatt og på grunn av
  Min desperasjon jeg ble lurt av flere online kreditorer. Nesten
  Jeg har mistet håp til noen har gitt meg en veldig pålitelig kreditor
  navngitt Philip Mark, som er innen en times stress
  låne et usikret lån på 50 000 euro. Hvis du trenger
  noe lån, kontakt ham nå ved:
  (Philipmarkloanfirm8420@gmail.com) Jeg bruker dette mediet til å være
  har advart alle lånsøkere fordi jeg gikk i hendene mine
  disse bedrageriske kreditorer. Og jeg vil ikke at fienden min skal passere
  så helvete at jeg gikk i hendene på villedende nettkreditter,
  Jeg vil også hjelpe meg å sende denne informasjonen til andre,
  som også trenger et lån når du også får et lån fra
  Mr. Philip Mark, og jeg ber at Gud vil gi ham et langt liv.

  Gud velsignet ham for alltid.

  Cecilia

 • Rayen Griezou

  FÅ ET LEGIT LÅN I DAG
  Hallo,
  har du behov for økonomisk hjelp?
  trenger du et presserende lån av all slags.
  som strekker seg fra € 1000 til € 49,000,000.00,
  * Rente på 2%
  * Valg av 1-25 år å betale seg.
  * Velg mellom månedlig og årlig betalingsplan.
  * Fleksibiliteten av lånet.
  For hjelp, ikke nøl med å kontakte hr. Dayro Fernandez for et presserende lån eller økonomisk samarbeid
  Ta kontakt med oss via e-post: (dayroloanfirm@gmail.com)
  whatsapp på: +1 (951) 3816581

 • kent freeman

  Velkommen til FREEMAN FINANCIAL SERVICES PLC – en unik lånesøgningstjeneste for alle!

  Vi er velrenommerede finansieringsinstitutter udlån til enkeltpersoner, organer samarbejder, virksomheder og virksomheder, der har brug for et lån.

  Er du forretningsmand eller kvinde? Har du nogen økonomisk stress eller har du brug for penge til at starte din egen virksomhed? Har du brug for lån til at afregne din gæld eller betale dine regninger eller starte en god forretning? Har du en lav kredit score og har svært ved at få et lån fra lokale banker og andre finansielle institutioner?

  Vi er her for at hjælpe dig med at få et lån på 2% og ingen kreditcheck, vi tilbyder lån personligt lån konsolidering, venturekapital, business lån, uddannelseslån, realkreditlån eller «lån af en eller anden grund.» Vores metode giver dog mulighed for at angive det nødvendige lånebeløb og varigheden du har råd til.

  Vi afventer dit hurtige svar
  Email adresse: (kentfreeman224@gmail.com)
  Hr. Kent Freeman.