På tur med sosiologiske solbriller

En tidlig vårdag i mars satte over 20 sosiologistudenter kursen mot solfylte Barcelona, med både forventninger og nysgjerrighet i bagasjen. Med sin blanding av strand og storby, nytt og gammelt, spansk og katalansk, var det en ypperlig destinasjon for reiseglade sosiologer.

Foto: Karoline Pedersen

Foto: Karoline Pedersen

I løpet av de tre dagene på tur, ble det anledning til både shopping, sightseeing, god mat og spennende faglig påfyll. Av sightseeing var det La Sagrada Familia og Parc Guell som ble hovedattraksjonene, men det ble også tid til å vandre gatelangs i de ulike delene av byen. Her fikk studentene innblikk i spansk og katalansk kultur fra sin beste side, blant annet gjennom lystig musikk, forlokkende tapas og flott arkitektur.

Det ble også arrangert et møte med det sosiologiske Barcelona fra innsiden, gjennom et besøk til et kontorkollektiv av sosiologer. Kollektivet bestod av både kontorer og møterom, og fungerte som et faglig samlingssted for samfunnsvitere som arbeidet med individuelle prosjekter. En av de lokale sosiologene som leide kontorplass var Claudia Vallve, som studentene på forhånd hadde oppnådd kontakt med gjennom research og mailkontakt. Hun delte villig sine erfaringer fra å jobbe frilans på oppdrag fra myndighetene, hvor hun nå arbeidet med et prosjekt som i hovedsak omhandlet spanske matmarkeder. Markedene har tradisjonelt sett vært viktige matkilder for spanske byer, men med dagens moderne supermarkeder har behovet for markedene endret seg. Av den grunn var myndighetene interessert i å finne ut av om de skulle bruke midler på økonomisk støtte til markedene, for å kunne opprettholde dem av kulturelle årsaker. Det var interessant å høre hvordan hun jobbet med prosjektet, og ikke minst se hvor forskjellige fokusområder og kulturer man har som sosiologer i Spania, kontra det vi selv kjenner i Norge.

Foto: Karoline Pedersen

Foto: Karoline Pedersen

Høydepunktet for de tilreisende sosiologene fra UiO, ble likevel forelesningen med Gösta Esping-Andersen, som har vært på sosiologiske pensumlister i en årrekke. Han fortalte om sitt demografiske prosjekt som han jobber med ved Universitat Pompeu Fabra. I etterkant ble det også en omvisning ved universitetet, samt fotografering og spørsmål med den kjente samfunnsviteren.

Det ble en flott tur med innholdsrikt program, som igjen gav studentene på turen en unik mulighet til å bli kjent med sine klassekamerater, på tvers av både alder og studieløp.