Kjære sosiologistudent! Om å være ferdig

Ny i høst? Midt i bachelorgraden? Er du på siste året? Spiller egentlig ingen rolle, for uansett ser jeg for meg at du tenker, hva har jeg begitt meg ut på nå da? Vel, det er ingen uvanlig tanke, den melder seg alltid rundt starten av august, avtar noe idet du får utbetalt storstipendet, og takker for seg på eksamensfesten, og vips – et semester er over! Min leveregel nummer 1 da jeg gikk bachelor var; jeg tar et halvår av gangen. Mer kan ikke forventes av noen.

Uansett hvor langt du har kommet i graden har jeg et tips til deg: la deg selv begrave i sosiologiens store verden. Ikke vær redd for å bli en fagnerd! Noen av de morsomste minnene jeg har fra årene på sosiologi er fra da vi diskuterte hardt og brutalt i kollokvier alt fra forståelsen av ”habitus”  til hvem har videreført Durkheim sitt arbeid? Da blir faktisk den fryktede bacheloroppgaven også mye morsommere å gjennomføre.  Og det morsomste av alt skjer i dét du har tatt på deg sosiologi-brillene dine og du skjønner hvor grunnleggende kunnskap du faktisk sitter på. Bla gjennom Morgenbladet en fredag. Jeg har fremdeles til gode å ikke finne en artikkel som refererer til en sosiologisk klassiker, tar opp en sosiologiens små eller store spørsmål eller er skrevet av en sosiolog.

Underveis i løpet ble jeg stadig mer glad i å tenke sosiologisk, finne sosiologen i meg og sette meg inn i ulike forståelser for hva vi mennesker er en del av hver bidige dag.

Slik jeg ser det, er et studieløp fylt av klisjeer som du sikkert hørte om før du begynte, og som du underveis vil tenke ”haha, nå lever jeg klisjeen til det fulle!”. Ta for eksempel uttrykket; Jo mer du lærer jo mer skjønner du at du ikke kan. Da jeg startet på bachelor i sosiologi tenkte jeg som så at dette var smart, det kommer til nytte uansett. Underveis i løpet ble jeg stadig mer glad i å tenke sosiologisk, finne sosiologen i meg og sette meg inn i ulike forståelser for hva vi mennesker er en del av hver bidige dag. Nå, etter fullført bachelorgrad, kjenner jeg at sosiologien har gitt meg perspektiver, knagger, holdepunkter, innsikt – ja, alle de fancy ordene – som gjør at jeg har en større forståelse og mening om hva som kretser rundt meg. Jeg har levd klisjeene til det fulle.

Så vet du kanskje ikke hva du skal med en bachelor i sosiologi ennå. Samma det. Ta et halvår av gangen, bli en fagnerd og kos deg med klisjeene!