Familie på skjermen

«Gomorra» (Serie) (2014-)
Glem Sopranos, denne serien viser deg en mer ekte, råere og mindre glanset fremstilling av mafiaen, fra dens hjemland Italia, rettere bestemt mafia-hovedstaden Napoli. Familie er alt i mafiaens øyne, men familiebåndene forandrer seg stadig, et stort paradoks.

«Seinfeld» (Serie) (1989-1998)
Tidenes situasjonskomedie punktum. Familie og forpliktelser skys som pesten, mens det søte ungkars- og kvinnesliv leves i storbyen. Helt til Jerry Seinfeld og George Costanza inngår en pakt og tilsynelatende er klare for å forplikte seg. Noe som selvfølgelig går skeis.

Erle, Martin og Magnus(1)

«The Corner» (Serie) (2000)
Promoserien til mesterstykket «The Wire», filmet med mange av de samme skuespillerne og de samme lokasjonene. Basert på en ekte historie følger seerne (restene av) familien McCullough/Boyd, fortapt i et Amerika hvor dop og fattigdom preger nabolaget.

Erle, Martin og Magnus(3)

«Claudine» (1974)
Alenemoren til seks barn, fra Harlem i New York by lever på velferdspenger. Hun forelsker seg i vaktmesteren «Roop», men de kan ikke gjøre forholdet kjent fordi hun vil miste velferdspengene. En av de første filmene der det er afro-amerikanere i alle hovedrollene som ikke er en blaxploitation-film.

«Hjelp, det er juleferie!» (1989)
Chevy Chase. Jul. Amerika. Biler med trepanel på utsiden. Kalkun. Komiske familiekonflikter. Say no more.

Erle, Martin og Magnus(4)

«R-Kelly – Trapped in the closet »(Serie) (2005-2012)
Den selvutnevnte «King of R&B» tar oss med på et romantisk drama av episke dimensjoner. Ifølge R&-B kongen er det en «hip hopera», alle episodene synges av Kelly selv. En umiddelbar kultklassiker da den kom i 2005.

«Her» (2013)
Spike Jonze treffer spikeren på samtiden/fremtiden med dette romantiske dramaet. Theodore (Joaquin Phoenix) går gjennom en tøff skilsmisse, og bestemmer seg for å prøve verdens første operativsystem med kunstig intelligens. Theodore forelsker seg i operativsystemet sitt, vi følger ham gjennom høydepunkter, tvil, frustrasjoner og skuffelser. Fiksjon? Bla opp på side X for et dypere innblikk i virtuelle familieliv.

«Five Easy Pieces» (1970)
Jack Nicholson spiller en tidligere fremgangsrik pianist som har brutt med sin høykulturelle overklassefamilie, og heller tatt arbeide som bygningsarbeider og et liv med bowling, drekking og damer. Etter mange år uten kontakt med familien får han en dag beskjed om at faren ligger på dødsleiet, og bestemmer seg for å ta med seg ”dama” for å besøke ham. Filmen berører temaer som fremmedgjøring og familie, klasse, maskulinitet og ungdomsopprør. Jack Nicholson får for første gang vist frem hele sitt repertoar som skuespiller.

Erle, Martin og Magnus(6)

«The Kids Are All Right» (2010)
Det lesbiske parets to stillferdige barn, Jon og Nic, ønsker å oppsøke sin biologiske far. Dette uskyldige utgangspunktet danner bakteppet for en varm, svært morsom, underfundig og tankevekkende film om familie, nærhet, ærlighet, økologiske grønnsaker og løsrivelse.

 

Erle, Martin og Magnus

«The Squid and The Whale» (2005)
En fortelling sett fra sønnenes ståsted i en skilsmisse fra en intellektuell familie i Brooklyn på 80-tallet. Filmen er morsom uten å være brautende, den er rolig i tone, men høylytt i tematikk, den har en tidskoloritt som er mer troverdig enn virkeligheten og den mangler fire oscarnominasjoner for beste skuespill. Se den. Le. Og gråt en skvett.

Gudfaren trilogien (1972, 1974 & 1990)
Hvor skal man begynne? Denne bautaen av en veiviser for filmfaget og fortellerkunsten, for estetikken og nymafiaromantikken, for den fortellende volden (violenca lirdi), for familieære, gjenopprettelse og brutalitet, er et absolutt must see. Hyllet av kritikere, sett av millioner av mennesker, et referansepunkt for flere titalls filmer, serier, bøker og sitater. Filmen gir et innblikk i en verden preget av hensynsløst maktspill på tvers av familier, omerta – code of silence, generasjonsskifter og samtidens utvikling. Den er en episk reise inn i en verden omspunnet av myter og romantikk, men full av brutalitet og svik.

Erle, Martin og Magnus(2)

«Knerten gifter seg» (2010)
Hva skjer når din mest trofaste sjelevenn velger deg bort til fordel for en av ”sine egne”? Hva gjør du når du kjenner på sviket, samtidig som du er klar over ditt enorme fysiske overtak i forholdet? Du kan knekke ham så lett som bare det – og vips, så ville dette bekjentskapet ende i tragedie. Finner du forsoning i deg selv? Kan du tilgi? Finnes det en gave som er stor nok til å få deg til å glemme det hele? Knerten gifter seg griper tak i temaet med varsomme hender, men går brutalt til verks. Det er vekselvis opprivende, lattervekkende og hele tiden ærlig – hele tiden på jakt etter Innsikten. Se den, men sett av tid til refleksjon etterpå.

 

Tekst: Erle Bruun, Magnus Ravlo Stokke & Martin Isungset

Tags: ×