13 fallgruver å unngå som bachelorstudent

Tidvis hagler det råd til deg som student. Fürchte dich nicht: her er noen raske tips om hva du bør unngå som bachelorstudent. Resten får du finne ut sjæl.

VELKOMMEN TIL UIO: Dersom noe ved ditt studieløp eller dine behov på noen måter er atypiske, må du stålsette deg på å luske litt rundt i byråkratiets lumske labyrint. Foto: Karoline Marie Aakenes

VELKOMMEN TIL UIO: Dersom noe ved ditt studieløp eller dine behov på noen måter er atypiske, må du stålsette deg på å luske litt rundt i byråkratiets lumske labyrint. Foto: Karoline Marie Aakenes

 

1. Å stole på SV-infosenter og å undervurdere byråkratiets krav til egeninnsats

SV-infosenter er gode å ha, men dobbeltsjekk alltid informasjonen du får. De har rykte på seg for å gi litt feilaktig informasjon iblant. Eller å gjøre feil. Undertegnede fikk for eksempel beskjed om at han hadde mistet studieplassen sin ved UiO under en permisjon.

Byråkratiet krever dine organisatoriske ferdigheter og stå-på-vilje. Du er ikke alene om å være demotivert og forvirret av dokumentasjonskrav og rutiner. En tommelfingerregel er at om noe ved ditt studieløp eller dine behov på noen måter er atypiske, må du stålsette deg på å luske litt rundt i byråkratiets lumske labyrint.

2. Å ikke benytte deg av SIO-treningssentrene

Du behøver ikke å trene, i alle fall ikke så ofte, men SIO har en god deal, og flere treningssentre spredd rundt i byen.

3. Å ikke spare penger og energi

Lån noen av bøkene på biblioteket, kjøp de brukt, lån av noen som har tatt faget. Lån gjerne gode notater. Undertegnede har følt seg litt som en lurendreier av å ha surfet på andres gode notater, uten å ha skrevet et notat selv. Å skrive notater tar lang tid, så om du får tak i noen gode notater av en tidligere student kan du unne deg en tidlig helg eller to.

4. Å ikke bli med i eller starte en kollokviegruppe

Å bli med i en god kollokviegruppe er en bra opplevelse. Å snakke om stoffet er en fin og mindre tyngende måte å lære på. Muligens er det en nøkkel til mindre arbeid for gode karakterer. Kanskje velger dere å prate bort timene. Men det er ikke kun dumt, for en lykkelig student er en god student.

5. Å ikke engang bli med i en studentforening som halvaktivt medlem

Ett eller mange steder er det én eller mange mennesker du kommer til å komme overens med. Ikke nøl med å bli med i en studentforening, det er lov til å i starten være et halvaktivt medlem, så får du se videre om du vil fortsette å være med.

6. Å ikke planlegge fordi du ikke har noen plan

Okei, du har funnet et studium, du prøver deg litt frem. Du er ikke alene om å være usikker. Sett deg tidlig inn i hvilke muligheter du har videre, hvordan du kan åpne opp andre alternativer. Kan du for eksempel bygge emnene du tar inn i en annen grad.

7. Å ikke forhøre deg om 40-grupper

Prøv å finne ut hvordan folk har opplevd ulike 40-grupper. Tenk også over hva du vil ha ut av dem, vil du prøve å se om du vil bytte over til et annet fag,  kanskje du vil lære deg et språk, kanskje du velger hva du har mest lyst til, kanskje du ønsker å velge det som lønner seg mest med tanke på jobb? Uansett: hør hva andre er fornøyd og misfornøyd med.

8. Å tro at du har studert godt fordi du har lest jevnt

Kanskje bør du starte skippertaksperioden litt før, lese litt mer jevnt. Som ny student kan det i alle fall være lurt å kjøre litt sikkert før en kjenner hvor godt en bør kjenne stoffet for at det er godt nok. Men husk at det som ble lest tidlig i semesteret sitter dårlig. Ha dette i bakhodet når semesteret starter: hvordan skal du klare å bruke minst mulig tid på å repetere det du leste for lenge siden.

9. Å ikke gjøre et forsøk på en eksamen du ikke er forberedt til

E er bedre enn en F. Du skal heller ikke se bort ifra at du kan hanke inn en D eller en C.

10. Utveksling: Å ikke dra på utveksling

La forpliktelsene ligge og dra ut av landet ett semester! Mange av utvekslingsavtalene innebærer at du ikke behøver å betale skolepenger (du får uansett en del dekket som stipend). Det kan være at noen av fagene du må ta på ditt fagfelt eller i din 40-gruppe ikke går hvert semester, så planlegg å holde et semester åpent for mulighet til utveksling.

11. Å ikke planlegge reisen godt nok

Sett deg inn alle mulige ting. Hvor mye støtte får du om du drar til det og det stedet? For eksempel får du mer støtte gjennom Erasmus-programmet. Vær tidlig ute med alt. Dersom noe blir forsinket, kan du miste  muligheter. Må noe mer sendes inn før opptaket er i orden, kan du for eksempel miste sjansen til å sikre deg studenthybel. Forhør deg gjerne med folk som har vært på studiestedet eller byen du skal til.

12. Å ikke ha tenkt over hva du vil ha ut av turen

Ønsker du et faglig utbytte? Å bli kjente med nye mennesker? Kulturopplevelser? Festing? Litt av alt? Om du ikke er så gira på å jobbe hardt, behøver du kanskje ikke søke mot de mest prestisjefylte universitetene. Sjekk uansett om fagene universitetet tilbyr er noe for deg; uansett hva du ønsker, må du komme deg gjennom eksamenene til slutt.

13. Å tro Knutepunktet har oppskriften på hvordan du skal gå frem

Knutepunktet hjelper deg mye som utvekslingsstudent. Og har ganske god oversikt over hva du må ordne til ulike studiesteder. Men krav kan ha endret seg uten at Knutepunktet har fanget det opp, så dobbeltsjekk gjerne med universitetet du skal til. Forresten kan også andre reisebyråer kan hjelpe med utveksling til steder som ligger utenfor universitetets avtaler.