Budapest, et semester i hjertet av Europa

Høsten 2014 tilbrakte jeg et semester av min sosiologibachelor i Budapest. Jeg søkte på en by som var ganske ukjent for meg, og reiste ned uten noen spesielle forventninger.

LANGS DONAU: Universitetet Corvinus i Budapest

LANGS DONAU: Universitetet Corvinus i Budapest

Egentlig hadde jeg tenkt å reise lengre vekk, til Sydney eller et sted i USA. Likevel var det noe i meg som fikk med til å reise til et sted jeg ikke hadde hørt at folk reiste på utveksling til. Når jeg bestemte meg for å skrive om utvekslingssemesteret mitt, ble spørsmålet rett og slett hvordan jeg skulle klare å formidle noe som kan sies å være en av de beste avgjørelsene jeg har tatt og som ledet til en opplevelse jeg absolutt ikke ville være foruten.

Jeg visste på forhånd ikke om noen andre nordmenn som skulle nedover. Da første dagen av «hostel-week» (som kan sammenlignes med fadderuken ved UiO) begynte, var jeg ganske alene og hadde nervene på høyspenn når jeg gikk til det annonserte oppmøtestedet. Etter å ha hilst på noen av de som skulle vise seg å bli mine beste venner det neste halvåret, var alle nervene som blåst vekk og erstattet av spenning og forventninger.

I løpet av denne uken fant jeg venner og vi begynte å lete etter leilighet sammen i Budapest. Det skulle vise seg at det ikke var noe problem, selv om Ungarerne har en annen måte å gjøre business på enn oss nordmenn. Jeg endte opp men en leilighet med bedre standard enn den jeg bor i Oslo, og til halve prisen. Der bodde jeg sammen med fem andre studenter fra forskjellige deler av Europa.

PÅ REISE: Middag på tur i Bratislava, Slovakia

PÅ REISE: Middag på tur i Bratislava, Slovakia

Budapest skulle vise seg å være en populær by for utvekslingsstudenter. Bare på Corvinus universitetet som jeg var student ved, var det over 500 utvekslingsstudenter det semesteret jeg gikk der. Kun 4 av disse var nordmenn. Utvekslingsstudentene var for det meste nederlendere, tyskere, franskmenn og amerikanere på Corvinus.

Skolen har flere bygg og alle er i fin stand. Hovedbyggene består av ett gammelt stort bygg vendt mot Donau, og ett stort moderne bygg på fem etasjer like bak. Det er mange fag å velge mellom og jeg valgte å ta en blanding av sosiologi og business-fag. Strukturen på fagene er annerledes enn ved Universitetet i Oslo. Det meste av faglitteraturen får man tilgang til på internett, og hver faglærer bestemmer hvordan bedømmingen skal fordeles mellom midterm, final exam, presentasjoner og deltakelse. Selv om det var annerledes og basert mer på arbeid fra undervisningstime til undervisningstime, syntes jeg ikke arbeidsmengden var overveldende.

PARLAMENTET: skribent med to venner

PARLAMENTET: skribent med to venner

Byen Budapest ligger midt i hjertet av Europa, noe som gjorde det mulig med turer til forskjellige andre steder. Jeg tok toget til Praha, Bratislava og en liten by kalt Eger. Jeg dro på roadtrip til Krakow og var med på den Erasmus-arrangerte turen til innsjøen Balaton som arrangeres for utvekslingsstudenter i starten av hvert semester.

Budapest kan virke stor til å begynne med, men det går fort å bli kjent.  Kollektivtransporttilbudet er fantastisk både på dag- og nattestid, og dersom det er behov for det, kan man bare slenge seg i en taxi. Byen har mye historie, flotte bygninger og museer å by på. I tillegg er det et hav av gode restauranter, puber og utesteder. Flere kjente artister var innom byen mens jeg bodde der, blant annet Felix Jahen, Lexer, Scooter, Klingange og George Ezra.

Semesteret startet med lange dager i solen og utforsking av ny by med nye mennesker. Ut over semesteret unnet vi oss gode middager, sene kvelder, reising og så klart noen lange studiedager på stamkafeer. I dag ser jeg på byen som mitt andre hjem og har vært rundt og besøkt mange av vennene jeg fikk i løpet av semesteret. Jeg vil anbefale et utvekslingssemester i Budapest til absolutt alle!

BURSDAGSFEST: sammen med nye venner

BURSDAGSFEST: sammen med nye venner

 

Mine tips til utvekslingsstudenter i Budapest:

Bruk Erasmus Corvinus Budapest og Ansa sine facebooksider til å komme i kontakt med andre utvekslingsstudenter og delta på Hostel Week som ESN Corvinus arrangerer.

Pakk varme klær, det blir ganske kaldt ut over høst/vintermånedene.

Utnytt Budapests posisjon i Europa til å reise rundt.

Det er adskillig billigere å leve i Budapest, her har du muligheten til å unne deg litt ekstra.