Ta deg en berlinerbolle

For dere som ikke har fått det med dere, så gikk årets studietur til urbane Berlin, og ja, vi synes oppriktig synd på dere som ikke var med. 

Foto: Elena Gonder

Foto: Elena Gonder

Den 10. april klokken 09.00 troppet alle spente sosiologistudenter klare for studietur opp på Gardemoen. Vi skulle tilbringe fem hele dager sammen i metropolen Berlin, og selv om vi gledet oss mest, var det kanskje noen av oss som lurte på hvordan det ville bli å dra på tur med 30 andre, om det var kakerlakker på hostellet, og kanskje ikke minst, om du kom til å fly i tottene på de du skulle bo på rom med.  Heldigvis ble ingen av disse bekymringene til virkelighet; flyturen og reisen helt fram til hostellet kunne ikke gått glattere, romfordelingen skjedde uten protester og dramatikk, og jeg tror alle som var med vil være enig i at hele turen var intet annet enn en opplevelsesrik suksess.

Studietur gjør godt for kropp og sjel, og flytter det du liker best med Blindern, folkene og faget, til en ny spennende og uutforsket by. Med dette skal jeg derfor gi dere fem gode grunner til å reise på studietur med medstudentene dine, og fortelle om årets vellykkede Berlin-tur.

Matcher lommeboka

For det første passer det å reise på studietur studentlommeboka. Delvis fordi turen er godt planlagt av studieturkomitéen, men aller mest fordi instituttet er så generøse og spanderer store deler. I år kom vi oss til og fra Berlin, med arrangementer, bo og et par altfor hyggelige gratis fellesmiddager for 1800 kroner. I tillegg er det generelt lave priser overalt i Berlin. Det er billig å bo, billig å spise og billig å komme seg fram. Tysklands hovedstad har et av de mest velutviklede infrastrukturene i Europa – og metroen tar deg til den bydelen du vil på noen minutter. Selv om det tyske kjøkken er omdiskutert, mangler det ikke på restauranter av forskjellige nasjonaliteter  å velge mellom. For ikke å glemme billig øl! Kom man allikevel hjem med tom lommebok etter årets studietur kan man takke seg selv, fordi det mest sannsynlig skyldes Berlins store shoppingmuligheter der det er lett å gå seg vill i en jungel av vintagebutikker, store kjøpesentre og små handlegater.

Kulturell kapital

For det andre er formålet med studietur, selvfølgelig, at du skal kunne få et faglig utbytte av å reise, og bli mer «dannet», etter Bourdieus begrep; at du skal utvikle din egen kulturelle kapital. Berlin er en by med mye historie, kunst og kultur. I tillegg er storbyen en av de fremste, hvis ikke den fremste, i Europa innen samfunnsforskning. På planen hadde vi besøk til Berlin Social Science Center (se artikkel på side 56), der vi fikk tonnevis av inspirasjon til hvorfor sosiologi er så viktig og relevant i dagens samfunn, samt hva faget og utdanningen vår kan brukes til. Når du er i Berlin er i tillegg et besøk til Berlinmuren obligatorisk. Vi var så heldige å få en guidet tur. Alle kjenner til historien og grusomhetene som fant sted i Europa og Berlin bare for noen tiår siden, men når vi fikk forklart ulike hendelser gjennom bilder og enkeltmenneskers historier ble alt mye mer virkelig. Besøket på Stasi-museet ga også inntrykk, og det er vanskelig å forestille seg hvordan det faktisk var å leve i Berlin for bare 25-40 år siden. Til tross for Berlins todeling og forferdeligheter fra 1961-1989, har byen reist seg enormt, og kanskje blitt Europas sentrum, der du i dag nærmest har to byer i én.

Skulle det være at du ikke føler deg dannet nok ved å se Berlinmuren og hente inspirasjon fra de urbane berlinerne, kan du alltids også ta deg en tur til museum-øya, eller du kan besøke akvariet og dyreparken, som er en av Europas største. For et par av oss ble det dessverre en stor skuffelse da vi fikk vite at isbjørnen Knut, som vi hadde gledet oss til å se, døde for to år siden.

HISTORIE: Vi satt igjen med mange inntrykk etter omvisningen på minnesmerket over Berlinmuren. Foto: Elena Gonder

HISTORIE: Vi satt igjen med mange inntrykk etter omvisningen på minnesmerket over Berlinmuren. Foto: Elena Gonder

Solidaritet 

Nummer tre er at det aller beste med studietur er hvordan du blir kjent med dine medstudenter på en ny måte. Man sover sammen, reiser rundt på aktiviteter sammen, spiser sammen og fester sammen. Berlin er ikke bare metropol for bylivet generelt, det er «undergrunnen» i Berlin, det fenomenale utelivet. Noen av oss fikk blant annet med seg raving i et nedlagt basseng, mens andre ristet løs på et roterende dansegulv. De aller hippeste utestedene finner du i området Kreuzberg, selv om det ikke akkurat er mangel på utesteder og barer generelt i Berlin. Skulle du være av dem som ønsker å besøke den verdenskjente teknoklubben Berghain, finner du denne i området mellom Kreuzberg og Friedrichshain. Du må i så fall belage deg på å stå i kø i tre timer, og muligens fortsatt ikke komme inn fordi du er feil type. Uansett er utelivet noe å få med seg i Berlin, og det blir ekstra gøy når du fester med sosiologivennene dine. Dette gjelder for så vidt alle aktivitetene man gjør utenom det faglige. Bare det å spise middag sammen,  gå på kafé, nyte parklivet og bo sammen, gjør at du blir kjent med de du ellers ser hver dag på skolen på en ny måte, du får nye venner, nettopp fordi du deler en så bra opplevelse.

GRUPPEBILDE: Tatt med én av x antall selfiestenger som ble kjøpt inn i forkant av turen. Foto: Marie Røhme Aunemo

GRUPPEBILDE: Tatt med én av x antall selfiestenger som ble kjøpt inn i forkant av turen. Foto: Marie Røhme Aunemo

Selvrealisering

Utvikle egne evner og potensialer sier Jon Elster det så fint, om Marx’ begrep selvrealisering, og du kan si at det å være med på studietur gjør nettopp dette. Grunn nummer fire! Du er med på aktiviteter, lærer noe nytt, blir inspirert og motivert, samtidig som du gjør dette sammen med andre studenter som interesserer seg for mye av det samme som deg. På studietur og i en ny by oppdager du kanskje nye sider ved deg selv, og du lærer definitivt noe om deg selv i en ny by. Kanskje finner du ut at teknoklubber faktisk er mye kulere enn du trodde, og at det å bo med mennesker du kanskje ikke trodde du passet sammen med gir deg en positiv overraskelse sosialt sett. Det å se krigstragedien som skjedde inn i øynene etter et besøk på Berlinmuren eller museene med utstillinger som viser hvordan grusomhetene foregikk gir et sterkt inntrykk som kan gi et nytt syn på Europas historie og samfunnet generelt, i det minste til en viss grad. Det mangler i hvert fall ikke på faglig innputt.

En opplevelse for livet

Sist, men ikke minst er studietur en opplevelse for livet, og et veldig bra minne å ha. Etter fem dager i Berlin, mange opplevelser, nye bekjentskaper, altfor mange øl og for de ekstra heldige; en tyskerdate fra Tinder, var vi alle storfornøyd med turen. Da det kom til hjemreisedagen var det vemodig, men jeg tror allikevel det var flere enn meg som gledet seg spesielt til egen seng, norsk vann og god kaffe. Nå gleder vi oss bare igjen til neste år, og tar oss en berlinerbolle så lenge. Fikk du ikke sjansen til å være med  i år er det heller ingen grunn til å fortvile. Det kommer en ny mulighet til våren til en ny spennende by, og du kan være med i studieturkomiteen!

Tags: ×