«Doing business in China»

Å dra på sommerskole til et annet land i løpet av masterstudiene, virker kanskje ikke intuitivt for den jevne blindernstudent. Jeg dro den siste sommeren som student, og angrer ikke! 

Emilie Wold - Studieliv(1)

UiO har en rekke samarbeidsavtaler med nordiske sentre og universiteter over hele verden. Kursene er rimelige og kursinnholdet interessant. Likevel er det alltid en vurdering om man heller bør tjene opp sårt trengte penger i løpet av sommeren. For meg var det tilfeldig at jeg til slutt søkte på kurset «Doing Business in China», ved det Nordiske senteret i Shanghai.

Senteret hadde lagt opp til et fullpakket program fra første dag, med spennende forelesninger, bedriftsbesøk og kulturelle opplevelser, så jetlag snart var glemt! Hovedforeleserne var selv fra nordiske universiteter, og fantastisk engasjert i landet og i kurset. Det er lett å la seg blende av fordommer man har om Kina (a la «Made in China» og kvalitetsbevissthet), men tross alt huser landet 1/5 av verdens befolkning og et mangfold av mennesker og kulturer.

Best av alt var nok den gode balansen mellom bedriftsbesøk, gjesteforelesere og alminnelige teoretiske forelesninger. Dette gjorde det mye enklere å relatere pensum til den praktiske virkeligheten, og stadig prøve ut teoretiske rammeverk i ulike kontekster. Det å drive business i Kina har en rekke kulturelle, lovmessige og politiske implikasjoner som påvirker bedrifters daglige virke. Dette var det lærerikt å få oppleve i praksis.

Vi var en gjeng på rundt 35 stk. fra hele Norden, som raskt skilte oss ut som ettertraktede fotoobjekter på campus. Det er ingen hemmelighet at utelivet i Shanghai er pulserende og høylytt. Etter den første uka med lange dager og netter, lå hele klassen nede for telling. I det minste var vi sammen om det.

Det var en fantastisk opplevelse å være i Kina. Jeg oppfordrer derfor alle til å søke sommerkurset, spesielt hvis du ønsker å oppleve en totalt annen kultur og fantastisk mat. Selv reiste jeg også i to uker etter kurset, og da var den kinesiske ordbok-appen gull verdt. Men for all del: se deg grundig om før du våger å krysse gata, det er flytende grenser mellom rødt og grønt lys i Kina.