Kulturell selvhjelp

 

Sunniva_Fredriksen800

Foto: Sunniva Fredriksen

Driter du i samtidskunst? Vet du ikke hvem Vigdis Hjorth er? Føler du ofte ubehag i samtaler med kulturelt intellektuelle? Ikke frykt, du er ikke alene. Etter snart 5 år på norske universiteter har jeg blitt utsatt for de mest pinlige og krenkende kulturelle avkledninger. Nå vil jeg bruke mine erfaringer til å hjelpe deg!

Jeg har intervjuet 10 anonyme borgere med høy kulturell kompetanse innfor ulike felt, og sammen har vi kommet frem til en survival guide for studenter med lav kulturell kapital. Her er et variert utvalg av deres beste tips om film, fashion, litteratur og mer:

1. Mitt heteste tips for ”nybegynneren”, altså, hvis du starter helt fra scratch, er vel kanskje å se masse kultfilm. Se for eksempel A Clockwork Orange, Blade Runner og Plan 9 from Outer Space. Det vil være med på å bygge opp en grunnmur, så kan du bygge videre der du finner dine personlige preferanser. Neste skritt vil naturligvis være å høre masse på Rythm and Poetry, som vi pretensiøse akademikere kaller rap (Kvinne, 25, Master of Arts).

2. Ikke les bøker, les anmeldelser. Enda enklere: følg Eivind Trædal og Kjetil Rolness på Twitter (Kvinne, 34, fengselsbetjent).

3. Når noen prater om ting du ikke kjenner til si ”åååh”, og nikk anerkjennende som om du vet hva Vigdis Hjorth skrev om i sin siste bok (Kvinne, 36, psykolog).

4. Bruk heller energi på å ta utgangspunkt i noe du liker og bli spesialist på det (Kvinne, 25, økonomi- og markedsføringsansvarlig).

5. Sitt rolig i båten. Vær tilbakelent og ikke avslør din uvitenhet overfor andre. Og kom deg inn på underskog.no! Det hjelper kanskje ikke, men kan booste selvfølelsen (Mann, 38, forsker).

6. Tippoldefaren min er en kjempekjent kunstner, og jeg sier det til alle (Kvinne, 25, student).

7. Et spesifikt råd om ballett er å lære seg mye om ett stykke. For eksempel en klassiker, som Svanesjøen. Start med å lese anmeldelser! Noter deg navnet på koreograf og kompositør. Legg merke til at i Svanesjøen er det et kritisk øyeblikk i tredje akt hvor Odile gjør 32 fouettés! Dette er et høydepunkt man bør vite om. Fouetté representerer den fantastiske teknikken, kontrollen og talentet som kreves av danseren (Kvinne, 24, dansekunstner).

8. I´ve worked in the fashion industy for 7 years, so by now I know that the industry is BS. So just be authentic and true to yourself. The innovators in fashion are fearless and not afraid to be themselves (Mann, 32, Director of merchandice, planning and strategy).

9. Det jeg gjør er å følge artsy folk på Facebook og Instagram. Fashionfolk fra Korea, online magasiner, hype sider, fotografer. osv. Men unngå alle trender! Ikke gidd å lese Vogue, Elle, og for Guds skyld ikke Costume. Et poeng er at du må vite om hypen, slik at du kan unngå den og gjøre din egen greie! Det viktigste er å poste alt dette på Instagram. Deling er nøkkelen til suksess (Kvinne, 25, programmatisk konsulent).

10. Jeg forstår ikke spørsmålet. Hvorfor skal man late som? (Mann, 24, jetsetter).

Lykke til.