Fire dager i Amsterdam

Årets studietur gikk til Nederlands hovedstad, Amsterdam. Her skulle vi bli kjent med en
vakker by med et fremmed samfunnssyn på rusmidler og prostitusjon.

Hostellet vårt lå i hjerte av byen langs en av de mange kanalene Amsterdam er kjent for. Da vi satte oss ute på en restaurant, ble vi konfrontert med en av de andre tingene byen er kjent for; hasjen. Over alt satt det folk å røyket og det var lett å både lukte og se at det ikke var vanlige sigaretter de satt med i hånden. Studieturgruppa hadde på forhånd satt opp et program for turen med både obligatoriske og frivillige aktiviteter. Som i de fleste andre byer var det nok å ta seg til i Amsterdam. En båttur gjennom kanalsystemet var noe en måtte få med seg. Gjennom historien har kanalene vært sentrale for Amsterdams handel og varetransport. I løpet av båtturen fortalte en guide om historien til kanalene og ulike bygninger vi passerte på turen.

Foto: Kristin Jensen

Red light district
Den første av de to obligatoriske aktivitetene var en guidet tur gjennom Red Light District. Man skulle kanskje tro at området ville være skummelt og utrivelig, men det var tvert imot en riktig så trivelig bydel. Side om side med utstillingsvinduene til de prostituerte og sex shops, lå det koselige gatekaféer og restauranter. Distriktet var på ingen måte kun for de prostituerte og deres kunder. Guiden fortalte engasjert om hvordan prostitusjonen var legalisert og innlemmet i samfunnet som et hvilket som helst annet yrke. De prostituerte opererer som selvstendig næringsdrivende og utstillingsvinduene, eller rommene, leier de av et utleiefirma. Før de kan leie rommene trenger de en lisens for å drive prostitusjon. Det finnes et opplysningskontor for prostitusjon i Red Light District hvor man kan få informasjon om bransjen og hjelp til å starte opp. For å kunne starte opp blir det undersøkt om kvinnene virkelig ønsker dette av egen fri vilje og at det ikke finnes bakmenn som tvinger eller presser dem ut i prostitusjon. Pengene som tjenes skal gå til kvinnene selv og det skal ikke forekomme noen hallikvirksomhet. Som andre selvstendig næringsdrivende betaler de skatt og avgifter. For kvinnenes egen sikkerhet blir de tilbudt jevnlige helsesjekker og rommene er utstyrt med en alarmknapp som tilkaller politiet hvis noe skulle skje.

Cannabis
Det er ingen hemmelighet at både myndighetene og befolkningen i Amsterdam har et åpent forhold til cannabis. Guiden fortalte videre om hvordan hasjen er avkriminalisert ved at den lovlig kan selges av Coffee shops som har lisens til det. Gatesalg av hasj er ulovlig akkurat som i Norge. Det er heller ikke lov å reklamere for salget og nettopp derfor går utsalgsstedene under navnet «Coffee shops». Det som imidlertid overrasket meg var at røykingen var så utbredt. Det virket som om det var minst like vanlig å røyke hasj der som det er å røyke sigaretter i Norge. På flere restauranter, blant annet på hostellet vårt, hang det skilt med teksten «Smoking of tobacco not allowed, only weed». Det var altså fritt fram å røyke hasj inne, men ikke tobakk. Ved å flytte hasjen fra gata og inn til autoriserte forhandlere unngår man at cannabisen kan bli blandet ut med andre stoffer og at kundene kan blir presset til å kjøpe tyngre rusmidler. Det hevdes at det farligste ved bruken av cannabis i Norge, er det illegale miljøet det er en del av.

«Det var altså fritt fram å røyke hasj inne, men ikke tobakk»

Nederlenderne lever i den troen at både prostitusjon og hasj alltid kommer til å finnes i samfunnet og at den beste måten å behandle det på er ved å avkriminalisere det. På denne måten skapes det trygge rammer for de som ønsker å holde på med det og samfunnet får kontroll over det. Oslo og Amsterdam har to helt ulike måter å se på og behandle prostitusjon og røyking av hasj på. Jeg fikk et helt annet perspektiv på prostitusjon etter å ha vært med på denne turen. Uansett hva man synes om å selge sex som en vare, er den regulerte prostitusjonen i Red Light District noe helt annet enn den lysskyevirksomheten i Oslo.

Foto: Kristin Jensen

Kunst & kultur
For oss som ønsket et kunstnerisk innslag på turen, var Van Gogh-museet et naturlig valg. Vincent van Gogh var en nederlandsk kunstner som levde på slutten av 1800-tallet. Et stykke utenfor sentrum av Amsterdam ligger et fireetasjes museum hvor man finner verdens største samling av hans arbeider. Jeg er ingen stor kunstentusiast som innehar mye kunnskap om verken maleteknikk eller Van Gogh. Jeg synes likevel det var en berikende opplevelse å gå rundt å kikke på malerier i fred og ro.

Generelt var Amsterdam en både pen og interessant by. De trange gatene, kanalene og broene utgjorde et hyggelig sentrum å spasere rundt i. Red Light District med sine utstillingsvinduer og Coffee shops ga et innblikk i byens politikk og samfunnssyn som skiller seg sterkt fra det norske. Jeg vil absolutt anbefale både enkeltpersoner og studieturgrupper å besøke denne byen om man er interessert i å få et nytt perspektiv på ruspolitikk og prostitusjon.