The Handmaid’s Tale – en grøssende dystopi

En provoserende fortelling om lav fruktbarhet, mektige menn og religiøs legitimering i det som tidligere var kjent som USA. TV-serien er dyster, skarp og visuelt lokkende – et av årets høydepunkter.

 

Illustrasjon: Haider Ahmad

The Handmaid’s Tale er en ny, amerikansk tv-serie laget av produsent Bruce Miller, og er basert på en eldre novelle av Margaret Atwood med samme navn. I dramaet møter vi fortellingen om en dystopisk fremtid i et totalitært samfunn, der de ekstreme kristne fundamentalistene av nasjonen Gilead har tatt over makten over det som tidligere var kjent som USA. Dette skjer i en tid der fruktbarheten er nesten ikke-eksisterende på grunn av forurensning og miljøkatastrofer i forbindelse med krigføring. Lederne av Gilead bruker religion og den store frykten for barnløshet som legitimering for undertrykkelse, og som legitimering for å manifestere sine nye og svært kontroversielle riter. Med dette følger en total omstrukturering av samfunnet og hverdagen, spesielt for kvinnene. Nasjonen organiseres nemlig gjennom et hierarkisk regime bestående av menn og nye sosiale klasser oppstår. Kvinnene mister sine rettigheter, men noe av dette avhenger også på hvilken sosiale klasse kvinnene befinner seg i. Alle kvinner forbys å jobbe eller kontrollere egne økonomiske midler. Midlene blir i stedet overført til nærmeste mannlige slektning eller ektefelle. Nasjonens kvinner fratas sine tidligere selvstendige liv, og blir redusert til en ressurs: en livmor som potensielt kan bære frem et barn. Kvinnene blir statlig eiendom, og det er grøssende.

«Nasjonens kvinner fratas sine tidligere selvstendige liv, og blir redusert til en ressurs: en livmor som potensielt kan bære frem et barn»

I den forskrekkende serien møter vi den brilliante skuespilleren Elisabeth Moss i hovedrollen som Offred. Offred er nemlig en av de få kvinnene i Gilead som fremdeles er fertile. Tidligere var hun en selvstendig ung kvinne bosatt i New York sammen med mann og barn, før fundamentalistene tok over makten. Vi får se små snutt av hennes tidligere hverdag, som står i en enorm kontrast til de nye rollene og ritene i Gilead. Offred mister først tilgang til penger og jobb, hun skilles fra familien og blir kastet inn i en helt spesiell type bootcamp som skal bryte ned kvinnenes selvstendige selv og gjøre de lettere underdanige. Vi møter Offred når hun akkurat er blitt delt ut som tjenerinne til en av de øverste lederne i hierarkiet, Fred Waterford. Som tjenerinne i husholdet inngår det overvåkning, slaveri og seremoniell voldtekt, og vi følger Offreds kamp for overlevelse i sin nye hverdag.

The Handmaid’s Tale vekker nysgjerrigheten allerede ved første episode, men bygger seg ordentlig opp ut i sesongen og blir meget engasjerende. For hvert avsnitt som går blir det stadig mer nervepirrende for seeren, da hovedrollen møter både medgang og motgang. Personlig mener jeg dette er en av de beste tv-seriene fra 2017, da den både er lokkende mørk – men også vittig. Serien viser kvinners liv og redsler, og gir samme type følelse som en thriller – men bærer samtidig preg av håp for fremtiden til karakterene.

Tags: ×