Med DETTE enkle trikset kan DU også bli lykkelig

Da min nyvunne ecuadorianske kjæreste bestemte seg for å bruke hele sommerferien på å
besøke familien sin i Latin-Amerika, døde jeg litt på innsiden.

Dette kom til å gå så sjukt skeis, og plutselig lå sommeren foran meg som et sort hull. Jeg hadde allerede sikret meg sommerjobb på dyrebutikk, og kom til å kjede rumpa av meg med kunder som skulle klage på at deres kresne Ragdoll rasekatt ikke likte Ragdollmaten til Royal Canine og at de ville ha minst fire poser gratis.

Det aller verste var at den nyvunne kjæresten var så irriterende rolig. Han sa bare sånne dumme ting som om at «dette kommer til å gå så bra» og at «nå får du masse tid med venner». Men jeg ville jo bare dra på festivaler med han, drikke øl mens vi lå på sånne alt for små festivalpledd som de deler ut gratis og dele det på Instagram med #perfectcouple.

Uansett, som sommeren gikk, og jeg hadde klikka på bakrommet et titalls ganger, blant annet etter å ha mistet to undulater ut på kjøpesenteret, så var han jaggumeg like positiv og sa på telefon at han var «så stolt over at du turte å ringe sjefen og innrømme dine feil». Dette fikk meg til å trekke meg inn i mitt eget negative tankehøl, og med ei litta dose selvinnsikt skjønte jeg at noen drastiske tiltak måtte til for å overleve sommeren som gressenke.

Nå skal jeg ikke komme med et frelsesbudskap, men litt i TedTalk-style, gikk jeg til innkjøp av en liten rød notatbok, der jeg skulle tvinge meg selv til å skrive tre positive ting som hadde skjedd hver dag. And the change this caused, was AMAZING. Neida, men jo, litt faktisk. Uansett hvor mange akvariefisk jeg drepte og hvor mange bur med sirisser jeg veltet på bakrommet (som senere spredde seg ut over hele butikken), tvang jeg meg selv til å finne tre ting hver dag som i det minste hadde gått litt over middels. Det jeg ikke visste da, var at det finnes en hel vitenskap bak dette. Innenfor positiv psykologi er dette faktisk en av de anbefalte øvelsene for å få folk til å (hold dere fast) tenke mer positivt. Søk det opp og les mer – det er faktisk ganske spennende.

Jeg har undret meg mye over hvordan kjæresten min klarer å tenke så positivt, og etter litt research har jeg skjønt at han ikke nødvendigvis er et enkelttilfelle. Visste du for eksempel at blant de 50 lykkeligste landene i verden i 2014, så er 12 av dem latinamerikanske? Det som også er litt sjukt, er at mange av de samme landene også topper verdensstatistikken over flest drap.

Etter at sommeren for et og et halvt år siden på utrolig vis hadde gått bra, etter to måneder med oppturer (han) og nedturer (meg), bestemte vi at jeg skulle bli med neste gang han skulle reise hjem til familien. I søken etter svar på hvordan land med store utfordringer også har mennesker som er så fornøyde (og med et egoistisk ønske om å få en mer positiv innstilling til livet) har jeg spurt mennesker med ulike bakgrunner fra Ecuador, Costa Rica og Nicaragua hvilke tre ting som gjorde dem glade i går.

Reinaldo / 59 år / bonde og kjøpmann / Ecuador

Foto: Karoline Marie Aakenes

Takket være Gud har jeg mange positive ting i livet mitt.

1. Jeg besøkte min 93 år gamle far som var frisk og hadde godt humør. Blant oss indianere er det ikke mange statlige ytelser, derfor må vi holde sammen og vise solidaritet for de gamle og syke.

2. Jeg ble ferdig med å så mais i åkeren, så nå er det bare å vente til jeg kan høste dem. Mais er en basisvare blant indianerne her i Cañar og vi spiser det tre ganger om dagen, så derfor er det en veldig viktig jobb å få gjort.

3. Jeg møtte naboene mine som var i et veldig godt humør. Glede er smittsomt, og den oppfordrer oss til å jobbe videre med velferd for familien og samfunnet. Sammen driver vi et frivillig prosjekt med å lage veier og grøfter en gang i uka. Alle bidrar og har det gøy samtidig.

 

Jairo G / 21 år / Kelner / Nicaragua

Foto: Karoline Marie Aakenes

1. Det første, og viktigste synes jeg, var at en kunde nevnte at jeg snakket godt engelsk og han trodde at jeg var fra et engelsktalende land, og jeg har aldri hvert i noen av dem.

2. Jeg hadde en skikkelig bra dag på jobb fordi vi gjorde alt rett og folk var stort sett ålreit.

3. Jeg spiste en utrolig god middag, så jeg ble veldig glad for det.

 

 

 

Aida / 61 år / Hushjelp i huset til Herr Doktor Palacios / Ecuador

Foto: Karoline Marie Aakenes

Tre positive ting sier du? Fra i går? Vel, tre positive ting for meg kan være:

1. At i går dro jeg til parken, det var fint, jeg dro med barnebarna mine og det var hyggelig.

2. Så dro jeg hjem, og det var også bra, antar jeg. Hva mer skal jeg si?

3. Datteren min kom på besøk på søndag, som jeg nesten aldri ser lengre. Det var veldig hyggelig. Det er alt tror jeg! Bare fiks litt på det og skriv det i bladet ditt, haha!

 

 

 

Claudia / 24 år / Salgsavdelingen i Amazon / Costa Rica

Foto: Karoline Marie Aakenes

1. Jeg skypet med familien min i Ecuador mens jeg spiste frokost. Vi pratet og snakket og det var fint å se dem og jeg kjenner at det er viktig for meg ha dem nær meg og kunne kjenne deres kjærlighet.

2. På kvelden laget jeg middag mens jeg drakk et glass vin og hørte på jazz. Jeg tok ut alt jeg hadde i kjøleskapet og eksperimenterte. Det var gøy å kjenne på alle luktene, smakene, fargene og bruke dem på en kreativ måte. Vanligvis liker jeg best å lage mat til andre som kommer på besøk, men det var godt å ta kunne litt vare på seg selv også.

3. Jeg kom tidlig på jobb og drakk en kopp god kaffe på takterrassen og det var veldig fredfullt. Der fikk jeg også tid til å lese litt i en bok om kvinner som skriver om kroppen sin og hvordan de kan utnytte sitt fulle potensiale. Dette inspirerer meg i mitt eget liv, fordi jeg har mange muligheter foran meg i tiden som kommer.

Christian / 24 år / badestudent og kjæreste / Ecuador

Foto: Karoline Marie Aakenes

1. Vi dro til stranda med gjengen fra skolen, og det var veldig hyggelig. Vi pratet lenge med masse koselige folk og spiste masse god mat. Det er godt å bli kjent med nye mennesker og se at det var så tilgjengelig å reise til stranda.

2. Vi badet masse og bølgene var kjempestore og vi lekte masse. De var skikkelig intense og det var morsomt å kunne være litt barn igjen. Etterpå gikk vi en lang tur langs stranda i solnedgangen.

3. Jeg hadde også mange fine samtaler i går. På veien hjem hadde vi en veldig fin prat på bussen om hvordan det er å reise og det var godt å tenke seg litt bort. Senere på kvelden dro vi ut på konsert med mange nye venner og vi snakket masse om positiv psykologi og kritisk psykologi, som er to temaer jeg synes er veldig interessante. Det var så kult å se at det var et tema som man kunne snakke om med nye mennesker og at de også synes det var spennende.

Karoline / 23 år / badestudent og artikkelforfatter / Norge

Foto: Karoline Marie Aakenes

Til tross for at jeg tilbringer denne våren i fjernere strøk, på badestudier i Nicaragua, har jeg fortsatt ikke klart å bli en slik positiv guru som har funnet seg selv. I dag skjønte jeg ikke en drit av hva spansklæreren sa, men jeg ble utfordret på å tenke over og fortelle om et vendepunkt i livet (jeg tror iallefall at det var det hun mente). Etter å ha tenkt litt, valgte jeg et øyeblikk der jeg forstod at jeg hadde makt over min egen hverdag og at jeg kan selv påvirke hvordan jeg har det. Dette skjedde etter jeg hadde blitt dumpa av ungdomskjæresten min og hadde sutra i to måneder, helt til en brutalt ærlig venn sa at: «Du er en sånn grøftekjører, Karoline; du ligger i grøfta og så nyter du det».

Siden har jeg tillatt meg å rulle litt i grøfta, men alltid prøvd å tvinge meg selv opp igjen, slik vi alle må en gang i blant. En måte å påvirke meg selv til å holde meg på stien har vært å tenke på (om ikke tvinge meg selv til å tenke på) noe positivt. Disse vakre menneskene som har delt litt av sin hverdag, hjelper meg å se at jeg ikke nødvendigvis trenger å ha fått praktikantstilling i FN eller fått 100+ likes på bildet med #perfectcouple for å ha noe som gleder meg. Jeg håper at du også har fått litt inspo til store eller små ting du kan sette pris på. Hilsen verdens lykkeligste folk.