Skammens land

FREDAG 21:21 står det i gule blokkbokstaver over hele skjermen, og en hel nasjon holder
pusten. Dette er eventyret om den lille serien som vant internett og halve kongeriket.

Etter at sesong 1 av en ny og annerledes liten webserie hadde scrollet seg gjennom feedene våre, bestemte vi oss for å prate om det. Denne lille serien het SKAM, og skulle snart bre seg over de fleste skjermer i hele Norge, og siden verden. Dette visste derimot ikke vi etter den første beskjedne sesongen, men vi må ha ant at dette var noe unikt. Vi fikk umiddelbart et ønske om et utløp for våre tanker og følelser, og valget falt på å starte en podkast. Denne kalte vi Sammen om Skammen. Podkasten gjorde oss til en del av SKAM-universet og ga oss et unikt innblikk i hvordan SKAM påvirket sitt publikum.

I stedet for at man måtte oppsøke TV-serien, så kom den til deg i form av at det foregikk på sosiale medier. Dette var en helt annen plattform enn det man var vant til, og skulle vise seg å være revolusjonerende. Universet som ble skapt på sosiale medier, primært via Instagram, gjorde at skillelinjene mellom fiksjon og virkelighet ble mer uklare enn noen gang. Karakterene eksisterte ikke kun på fredagskvelden 21:05 på NRK3, men de hadde tilsynelatende selvstendige liv langt utenfor TV-seriens rammer. Var man interessert i å få et innblikk i hva som skjedde utenfor skjermen, var deres profiler på sosiale medier alltid åpne for innblikk. Instagramprofilene sparket tilsynelatende ned den fjerde veggen og gjorde at karakterene føltes nærmere oss. Dette førte til et jag om å være konstant oppdatert, fordi universet kunne ekspandere når som helst.

Illustrasjon: Hanne Korsnes

Linjene mellom fiksjon og virkelighet ble visket ut, og det var kanskje derfor seerne tok mer eierskap til serien — de følte seg som en del av universet. NRK var med på å gjøre dette skillet mer utydelig ved å skjerme skuespillerne for pressen, slik at det ikke lot seg gjøre å skille skuespiller fra karakter. Dette endte med en massiv interesse for skuespillerne på privaten, som gikk ut over deres daglige liv. Med apper som Jodel og diverse Facebook-sider ble det ofte rapportert om deres posisjon og private detaljer. Denne skjermingen bidro også til å skape en slags mystikk rundt skillet mellom fiksjon og virkelighet, og gjorde at karakterene føltes nærmest som ekte mennesker. Særlig med tanke på at noen av skuespillerne faktisk gikk på Nissen, så føltes serien ekstremt virkelighetsnær.

Noe av det unike ved SKAM var at de fikk så sterk påvirkningskraft over hele landet. Dette ble ikke bare en dramaserie for ungdom, den satte dagsordenen for hele samfunnsdebatten. Da Noora trodde hun hadde blitt voldtatt, skapte det mye prat om samtykke i seksuelle situasjoner, og alt fra politi til helsesøstre sto fram og hyllet serien for hvordan de hadde tatt opp dette temaet. Vennene til Noora drar henne til Volvat for undersøkelser, og senere konfronterer hun den mistenkte overgriperen og nevner paragrafer i fleng. SKAM ga dermed potensielle offer både helsemessige og juridiske verktøy til å takle slike situasjoner. Denne serien er lagd og produsert av NRK, og som allmennkringkaster har de et unikt samfunnsoppdrag vedrørende å gi hele samfunnet noe ”de trenger”, og ikke bare noe de vil ha. Dette gjenspeiles i SKAM, og særlig i eksempelet over.

Hyllesten SKAM oppnådde var i stor grad knyttet til engasjementet. Som podkastere tok vi på oss et ansvar vi syntes manglet i universet, nemlig det å være kritisk. Vi dannet oss en egen sfære hvor vi kunne diskutere serien, og inviterte samtidig andre til å delta. Det gjorde de i form av meldinger, og vi merket fort at vi ble sterkt kritisert om vi sa noe normavvikende. Generelt var våre lyttere veldig engasjerte og vi ble behandlet som fienden om vi sa noe kritisk, som om vi banna i en kirke full av troende. Før vi begynte forventet vi en yngre lytterskare enn de som tok kontakt, noe som overrumplet oss. Det føltes rart å være 20-åringer som ble kalt barnslige av 40-åringer fordi vi ikke likte handlingene til fiktive tenåringer. Dette kan si noe om den påvirkningen serien hadde på mange av sine seere: Julie Andems ord var lov.

Hvor veien videre skal gå etter SKAM er vanskelig å si. Vil det noen gang komme en like treffende og viktig TV-serie om norsk ungdom? SKAM forandret hvordan vi ser på TV og hva vi forventer av en TV-serie. Det er vanskelig å tro at noe kan samle nasjonen på samme måte igjen. Det var en intens berg-og- dal-bane av kommentarer, kronikker og kritikk. I de to årene serien gikk var hele Norge på videregående igjen med alle tabuene, fryktene, usikkerhetene og skammen det førte med seg. SKAM-universet var spesielt for sin tid, med et samfunnsengasjement som definerte en hel generasjon. Å være midt oppi det var spesielt, og noe vi tre aldri kommer til å glemme.

Teksten er skrevet av: Ada Sundby, Ingeborg Sleipnes Sivertsen og Renate Leth-Olsen.