10 Kjappe med Magne Flemmen

Bli kjent med postdoc Magne Flemmen gjennom ti spørsmål og svar. Du finner han i øverste etasje på Harriet Holters hus, hvor han forsker på klasse og ulikhet, og underviser i fagene SOS2100 Ulikhet, klasse og lagdeling, og i SOS1000 Innføring i sosiologi.

Foto:UiO

1. Hvilken bok har du på nattbordet?
Barnas beste eventyr fra hele verden. Det er en fin bok, selv om ”hele verden” viser seg å være mest en håndfull OECD-land. Men likevel.

2. Hvordan ser en typisk søndag ut for deg?
Vi pleier å sove litt lenger, kaffe på senga og lese avisa eller en bok, mens barna romsterer eller ser på TV (vi reproduserer ikke kulturell kapital på helgemorgenene). Ellers er søndagene ofte fredet  for å finne på noe med ungene – gjerne Teknisk Museum eller teater.

3. Hva savner du mest fra studietiden?
Jeg savner dager å ha lange dager på lesesalen med studievenner og dra på Cinemateket etterpå. Og ukedagsfyll! Nå for tida orker jeg knapt å gå ut i det hele tatt, men det er utrolig mye bedre å være
ute på hverdager enn i helgene.

4. Hva er ditt favorittgodteri?
Lakris – kanskje aller helst den new zealandske, i brun pose.

5. Hvilken sosiolog, død eller levende, ville du spist middag med?
Jeg tror jeg helst ikke ville spist middag med en eller annen sånn berømthet. Jeg tror jeg ville foretrukket å spise falafel på vei hjem fra byen med mine gode venner i Frank Parkin Appreciation  Society.

6. Har du noen skjulte talenter?
Nei, de få tinga jeg kan har jeg gjort mer enn nok ut av, så tror ikke det er noe skjult der.

7. Hvilken musikk hører du på akkurat nå?
Da jeg var yngre gikk jeg veldig opp i hiphop. Det er på en måte der jeg kommer fra. Men så mista jeg det et sted på veien og nå er det ikke det samme lenger og etter det er jeg litt hjemløs. Jeg hører  på litt forskjellig, men akkurat nå går det mye i sånn ordentlig gammel bluegrass og blues: Stanley Brothers, Bill Monroe, Rev. Gary Davis, Robert Johnson, osv.

8. Hva irriterer deg mest?
Oj, veldig vanskelig å si akkurat hva som irriterer meg aller mest. Jeg irriterer meg jo veldig mye over meg selv. Ellers irriterer jeg meg mye over folk som føler seg for berettiga, for eksempel til å  synse i vei og breie seg. Jeg tror jeg irriterer meg mest over folk (som jeg mistenker) aldri spør seg selv: «Men hvem faen er jeg? Hvorfor i all verden skal jeg stå og ta all denne plassen?» Janteloven  er undervurdert, men kanskje folk burde bruke den mer på seg selv enn på andre.

9. Hva er ditt beste (Oslo)tips til nye studenter?
Jeg anbefaler å sykle rundt, bade i Akerselva (Nydalsdammen eller Frysja) og å gå på Cinemateket. Du burde bare dra dit og se hva det nå er de viser akkurat da, så får sett noe du ellers aldri ville fått  med deg. Ellers burde du spise på Vippa – kanskje særlig etiopisk injera – og gå i marka. Det er veldig enkelt: det er skilt overalt så du trenger ikke ha peiling. Du kan bare ta bussen opp til for eksempel Tonsenhagen og begynne å rusle innover.

10.Hvis du skulle vært noen andre, hvem som helst, hvem ville du vært?
Obi-Wan Kenobi, tror jeg.