10 kjappe med Anne Krogstad

Du kjenner kanskje Anne Krogstad fra diverse KULKOM-fag. I denne utgaven av Socius får du et lite innblikk i professorens verden – slik den er utenfor Blindern. 

Foto: George A.P. Sekkelsten

  1. Hvilken bok har du på nattbordet?

Peter Englunds bok Krigens skjønnhet og sorg, en eksperimentell historiebok om første verdenskrig sett fra 19 vanlige menneskers ståsted.

  1. Hvordan ser en typisk søndag ut?

Morgen uten vekkerklokke, pysjfrokost med mann og nettbrett, lekestund med ilderen vår, en liten tur, gjerne familiemiddag, om vi får det til. Ellers synker vi ned i sofaen med et naturprogram eller en serie, som tusenvis av andre.

  1. Hva savner du mest fra studietiden?

De første faglige åpenbaringene fra studietiden på Stanford. Engasjementet og trøkket i studentmiljøet gjorde tilegning av fag til min største glede, nesten som en forelskelse.

  1. Hva er ditt favorittgodteri?

Lakris. Bare må ha det i perioder. Kanskje fordi det øker mitt usedvanlig lave blodtrykk.

  1. Hvilken sosiolog, død eller levende, ville du spist middag med?

Michèle Lamont ved Harvard. Riktignok har jeg spist middag med denne store kultursosiologen flere ganger, men da vet jeg hva jeg får. Michèle er sprudlende og klok.

  1. Har du noen skjulte talenter?

Tja, jeg kan gå på glødende kull. Det er kanskje ikke et talent, mer enn spørsmål om å tørre. Jørn Ljunggren nevnte nettopp et talent skjult for meg selv: Han sa at jeg var den beste på ISS til å fortelle folk at det de hadde skrevet var noe dritt, men at de likevel gikk ut av døra mi med entusiasme.

  1. Hvilken musikk hører du på nå?

Nylig spilte jeg Joni Mitchells innspilling av Both Sides Now, gang på gang, mens jeg gikk tur: «I’ve looked at clouds from both sides now, From up and down and still somehow, It’s cloud illusions I recall, I really don’t know clouds at all.» Dette er stor kunst – på linje med Rembrandts kompromissløse  selvportretter.

  1. Hva irriterer deg mest?

Folk som bare har utoverlinje – og i tillegg skryter. I et langdrygt middagsselskap spurte jeg til slutt min sidemann om det var flere ting han var flink til – på pur f. Han var totalt innbruddsikker, bare fortsatte med skrytelista.

  1. Hva er ditt beste (Oslo)tips til nye studenter?

Botanisk hage. Ta gjerne en guidet tur der på søndager, gratis. Da skjønner du hvor storslagen denne grønne storbylungen er. Den har blant annet en egen sansehage for demente. Studenter kan ha godt av et opphold nettopp der.

  1. Hvis du skulle vært noen andre, hvem som helst, hvem ville du vært?

Georg Simmel. Hans blikk på verden – på alt fra penger og gjerrigknarker til rituelle leksamtaler og flørt – er fabelaktig. Det samme er hans evne til å formulere sine innsikter i korte essays. Det er for mange ord i verden.